Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer durumlar için bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlamalar sonucu doğabilecek görüş ayrılıklarının hukuki güvenliğe olumsuz etki yapmasını önlemek amacıyla özel içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Bağlayıcı olmak ne demek hukuk?
Bağlayıcı güç, bir hukuk normunun muhataplarını belirli bir şeyi yapmaya veya yapmaktan kaçınmaya zorladığı güçtür. Geçerlilik, bir normun hukuki sonuçların ortaya çıkması için gerekli koşulları yerine getirerek kazandığı niteliktir. Adalet, bir hukuk sisteminin ilham verdiği ideallere uyma yeteneğidir.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddeleri Yüksek Mahkemeleri kurmuştur; bunlar Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay olarak örgütlenmiştir ve aralarında bir hiyerarşi yoktur. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları herkesi bağlar.
Bağlayıcı kararlar nelerdir?
Bunlar bağlayıcı olan ve uyulması gereken yasal düzenlemelerdir. Birincil kaynaklar birçok yasal normu içerir. Hukukun en önemli kaynakları sözleşmeler, yasalar, yönetmelikler ve tüzüklerdir. ve iş-doktrin-bilimsel hukuk ve mahkeme kararları-yargı yetkisi ikincil kaynakları temsil eder.
Hukuk kurallarının bağlayıcılığı nedir?
Bağlayıcıda, kişinin kurala uyması beklenir ve bunu zorlamaya gerek kalmadan yapabilir. Bir hukuk kuralı sosyal olarak kabul edildiğinde, birçok insan zorlama olmadan buna uyacaktır. Ancak zorlamada, yalnızca uymayanlar uymaya zorlanır.
Bağlayıcı açıklama ne demek?
Bağlayıcı Beyanlar ve Gerçek Dışı Beyanlar: Görevliler, çalıştıkları kurumlara bağlayıcı beyanlarda bulunma, taahhütte bulunma, vaatte bulunma veya bunları yapmaya teşebbüs etme konusunda yetkilerini aşmamalı ve görevlerini yaparken yanıltıcı veya gerçek dışı beyanlarda bulunmamalıdırlar.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Yumuşak hukuk terimi, geleneksel hukuktan hiç veya biraz daha zayıf bir yasal güce sahip olan yarı yasal araçları (tavsiyeler veya yönergeler gibi) ifade eder. Yumuşak hukuk sıklıkla sert hukukla karşılaştırılır. Yumuşak hukuk terimi, yasal olarak bağlayıcı bir güce sahip olmayan veya bağlayıcı gücü geleneksel hukukun bağlayıcı gücünden biraz daha zayıf olan yarı yasal araçları (tavsiyeler veya yönergeler gibi) ifade eder. Yumuşak hukuk sıklıkla sert hukukla karşılaştırılır.
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Bağlayıcı olmasalar da mahkeme kararları hukukun bir kaynağı olarak önemli rol oynarlar. Bu nedenle mahkeme kararlarını yardımcı hukuk kaynağı olarak saymak gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).
Hukuk kurallarını bağlayıcı olarak yorumlama yetkisi kime aittir?
Hukuki yorum: Bir hukuki normu belirli bir olgu kümesine uygulama ve dolayısıyla bu hukuki normu bağlayıcı olarak yorumlama yetkisi, söz konusu uyuşmazlığı çözme yetkisinin devredildiği otorite ve güce aittir.
AİHM kararları bağlayıcı mıdır?
I. GİRİŞ A. Genel: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre mahkeme kararları bağlayıcıdır. “Sözleşmeci Devletler, taraf oldukları uyuşmazlıklarda Mahkeme’nin nihai kararına saygı göstermeyi taahhüt ederler.”
Emsal karar bağlayıcı mı?
Emsallerin önemi şu sebeplerden kaynaklanmaktadır: Daha önce açıklandığı gibi, emsaller mahkemeler için bağlayıcı değildir. Ancak, ilk derece mahkemeleri ve bölge mahkemeleri genellikle anlaşmazlıkları üst mahkemelerin emsallerine dayanarak çözmeyi tercih eder.
Mahkeme kararları birbirini bağlar mı?
HUKUK MAHKEMESİ KARARLARININ CEZA DAVALARINA ETKİSİ Ceza ve hukuk mahkemelerindeki kararlar prensip olarak birbirini etkilemez.
Bağlayıcı ne demek hukuk?
Yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma, iki taraf arasında belirli kuralları veya kısıtlamaları belirten bir sözleşmedir. Yasal olarak bağlayıcı anlaşmalar resmi yasal işlemlerde kullanılabilir. Anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olması için her iki tarafın da sözleşmenin şartlarını kabul etmesi gerekir. Yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma, iki taraf arasında belirli kuralları veya kısıtlamaları belirten bir sözleşmedir. Yasal olarak bağlayıcı anlaşmalar resmi yasal işlemlerde kullanılabilir. Anlaşmanın yasal olarak bağlayıcı olması için her iki tarafın da sözleşmenin şartlarını kabul etmesi gerekir.
Aym kararları bağlayıcı mıdır?
Baştaki soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara ilişkin kararları, diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin hüküm niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Hukuk bağlayıcı kaynakları nelerdir?
Birincil (bağlayıcı) kaynaklar: Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası anlaşmalar, yönetmelikler ve genelgelerdir; yazılı olmayan kaynak ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihat ve doktrindir.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.
Aym kararları bağlayıcı mıdır?
Baştaki soruya dönecek olursak; Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulara ilişkin kararları, diğer kararları gibi, şekil ve içerik bakımından kesin hüküm niteliğinde olup, genel olarak bağlayıcıdır.
Bağlayıcı yorum nedir?
Kanunların yorumlanması söz konusu olduğunda akla ilk gelen şey yargısal yorumdur. Hakimin yorumu, sonraki olguları yorumlayan hakim veya diğer mahkemeler için bağlayıcı değildir. Ancak, içtihat hukukunu standartlaştırma kararlarına konu olan içtihat hukuku yorumları bağlayıcıdır.
Yargı kararları bağlayıcı mıdır?
Bağlayıcı olmasalar da mahkeme kararları hukukun bir kaynağı olarak önemli rol oynarlar. Bu nedenle mahkeme kararlarını yardımcı hukuk kaynağı olarak saymak gelenek haline gelmiştir (Gözler, 1998: 184).