İçeriğe geç

E Defter Uygulaması Nedir

E-defter nedir, kimler kullanır?

Şirketlerin Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) gereğince elektronik ortamda tutulması gereken genel muhasebe defteri ve yevmiye defterlerinin hazırlanması ve saklanması amacıyla geliştirilen uygulamaya e-Defter adı verilmektedir.

E-defter olunca ne olur?

E-Defter’in faydaları nelerdir? Resmi/finansal iş süreçlerinize ve ilgili kayıtlarınıza göre tek bir tıklamayla GIB standardında elektronik defterinizi oluşturmanıza olanak tanır. E-Defter uygulaması, muhasebe programına bağlı kalmadan herhangi bir muhasebe programından kayıtları içe aktararak E-Defter oluşturur.

E-defter e kimler için zorunlu?

E-deftere geçmesi gereken sektörler: İnternet üzerinden hizmet veya mal satışı yapan mükelleflerin, 2023 yılında 500 bin TL gelir elde etmeleri halinde 1 Ocak 2025 tarihine kadar e-deftere geçmeleri zorunlu olacak.

E-defter ücreti ne kadar?

Elektronik defter, dijital ortamda oluşturulan, iletilen ve saklanan bir belge türü olduğundan basım, arşivleme ve noter ücreti ödemenize gerek kalmaz.

2024’te kimler e-deftere geçmek zorunda?

Düzenlemeye göre, 2022 veya sonraki dönemlerde brüt satış hasılatı 500.000 TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-defter uygulamasına geçmeleri gerekiyor.

E-deftere geçtikten sonra ne yapılır?

Ön koşul mali mührü edinmenizdir. Bu arada e-deftere geçtiyseniz, eski bilgilerinizi bir kağıt kitapçığa yazmanız ve tamamlamak için bir ay içinde noter tasdikli hale getirmeniz gerekecektir.

E-deftere geçmemenin cezası nedir?

E-defter’e kayıt yaptırmamanın cezası nedir? 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 562. maddesine göre; Gerekli açılış ve tasdik işlemlerini tamamlamayanlara 4.000 TL idari para cezası verilecektir.

E-Fatura olmadan e-defter olur mu?

​Elektronik Defter Genel Tebliği Sıra No. 1’de yapılan değişiklikle, e-Defter uygulamasının ön koşullarından biri olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırıldı. Yani e-Fatura’ya kayıtlı kullanıcı olmadan da e-Defter uygulamasından faydalanabilirsiniz.

E-defter olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Başvurunuzun tamamlanıp tamamlanmadığını E-Defter web sitesinde (www..tr) yer alan “E-Defter Başvuru Durum Sorgulama” bölümünden öğrenebilirsiniz.

E-Fatura kimlere zorunlu 2024?

535 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği ile 2023 yılında brüt cirosu 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 01.07.2024 tarihinden itibaren elektronik faturaya geçmeleri zorunlu hale getirildi.

E-deftere geçiş şartları nelerdir?

İnternet üzerinden hizmet veya mal satışı yapan mükelleflerin, 2022 yılında 500.000 TL ciroya sahip olmaları halinde 1 Ocak 2024 tarihine kadar, 2023 yılında 500.000 TL ciroya sahip olmaları halinde ise 1 Ocak 2025 tarihine kadar e-Defter uygulamasına geçmeleri gerekmektedir.

E-defter başvuru 2024 ne zaman?

E-defter sertifika dosyalarının yüklenmesi için zamanlama, mükelleflerin e-defter sertifika dosyalarını yüklerken aylık veya geçici vergi dönemlerini tercih etmelerine bağlı olarak değişmektedir. Yükleme tercihleri ​​31 Ocak 2024 tarihine kadar yapılabilir.

2024 yılı muhasebe ücreti ne kadar?

Karşılıklı anlaşmaya bağlı olarak 10.275 TL’den az olamaz. KGK, SPK ve diğer kuruluşlarca yapılacak muhasebe denetim işlemlerinde 96 saate kadar standart saatlik ücret (2.715 TL/saat) uygulanır. 96 saatten sonra; ilgililerce serbestçe belirlenir ve standart saatlik ücretin %50’sinden az olamaz.

2024 defter tasdik ücreti ne kadar?

Geçici ve kesin onaylar için ücret sabit olup 4,87 TL’dir. Anonim ve limited şirketlerde kuruluş ve defter tasdik ücreti 1.600,00 TL’dir.

E-defter iptal edilir mi?

E-defter uygulaması iptal edilebilir mi? Zaten kayıtlı olan mükelleflerin başvurularını geri çekmeleri mümkün değildir. E-defter uygulamasına gönüllü olarak geçen mükellefler, iptal için Maliye Bakanlığı ek hizmet binasına durumu açıklayan bir dilekçe ile vergi dairesine başvurmalıdır.

E-defter mükellefi kimlerdir?

Bu Tebliğde yapılan güncellemelerle e-Defter uygulamasına geçiş tarihi 01.01.2024 olarak belirlenmiştir. Ciro sınırına göre sisteme geçiş yapması gereken ve e-Defter mükellefi olarak kabul edilenler şunlardır: 2021 ve müteakip dönemlerde brüt cirosu 4 milyon TL ve üzeri olan gerçek ve tüzel kişiler.

E-deftere geçmemenin cezası nedir?

E-defter’e kayıt yaptırmamanın cezası nedir? 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 562. maddesine göre; Gerekli açılış ve tasdik işlemlerini tamamlamayanlara 4.000 TL idari para cezası verilecektir.

E-defter hangi defterleri kapsıyor?

Muhasebe programlarından bağımsız olarak, e-Defter tüm programlardan kayıt alınarak oluşturulur. e-Defter hakkında tüm bilgiler 19 Ekim 2019’da yayınlanan duyuruda ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Elektronik Defter Genel Tebliği’ne göre, günlük ve genel muhasebe defteri elektronik olarak oluşturulmalıdır.

E-defter olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Başvurunuzun tamamlanıp tamamlanmadığını E-Defter web sitesinde (www..tr) yer alan “E-Defter Başvuru Durum Sorgulama” bölümünden öğrenebilirsiniz.

Tavsiyeli Bağlantılar: Azeri Kim Kurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir